Podstawowe zasady zabudowy kuchni z podziałem na strefy

Projektowanie kuchni powinno odpowiadać dostępnej przestrzeni, ale jednocześnie także powinno ono uwzględniać czynności kuchenne, ponieważ to od układu umeblowania będzie zależała wygoda przygotowywania posiłków.

Dlatego też przy urządzaniu wnętrza wydziela się kilka różnych typów stref:

  • strefa przechowywania produktów o krótkim terminie ważności – obejmuje przede wszystkim lodówkę oraz szafki, a także blat
  • strefa przechowywania produktów o długim terminie ważności – dotyczy przede wszystkim szafek
  • strefa przygotowywania posiłków – blaty robocze, powinny mieć odpowiednią wielkość
  • strefa zmywania i mycia – obejmuje zmywarkę, zlewozmywak i suszarkę, a także powinna obejmować część blatu
  • strefa gotowania – obejmuje kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę i dodatkowo blat

Przy przygotowywaniu wnętrza należy pamiętać o tym, aby strefy te były odpowiednio przy sobie ułożone. Stosuje się przede wszystkim zasadę trójkąta, która polega na tym, że trzy wierzchołki w kuchni powinna tworzyć lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka. Drugim rozwiązaniem jest ułożenie stref zgodnie z kolejnością przygotowywania posiłków – pomiędzy kolejnymi sprzętami powinna znajdować się przestrzeń w postaci blatu. Eksperci w projektowaniu kuchni będą mogli doradzić w doborze odpowiedniego rozstawienia wszystkich sprzętów. Wtedy będzie można stworzyć w kuchni ergonomiczną, czyli przyjazną pracy przestrzeń, aby korzystanie z niej było komfortowe.